JSM-brons i Skidskytte(!)


Bild från JSM i Boden ifjol.

Idag gjorde jag min stora premiär i skidskytte, hade aldrig tidigare ens åkt med bössan på ryggen och inte hade det kunna gå så mycket bättre heller. Det är klart, hade jag fått ner en prick till så hade jag varit med och slagits om guldet, men en tredje plats är jag sjukt nöjd över. Det är mycket om i skidskytte, 'om jag hade...' det gäller att pricka för att slippa åka dom där straffrundorna så enkelt är det.

Idag körde vi en sprint, inte alls som sprint i längd, dagens lopp var 6km långt. Under dagens tävling så fick jag åka 6 stycken varv i den 150meters långa slingan. Träffade 3 skott i liggande och 1 i stående. Måste säga att det var riktigt vingligt att skjuta stå då armarna var riktigt trötta och även resten av kroppen, sedan blir du ju även svårare att hålla koncentrationen när man är trött. I spåret gick det riktigt bra, även om det var riktigt tungt före med lösa, blöta och smutsiga spår så var det där som jag plockade ikapp allt jag tappade i skjutningen. Vinnaren i vår klass var en klubbkompis till mig, Hanna Öberg. Hon var 26 före mig, men då hade hon ett nästan felfritt skytte, endast en bom. Precis bakom mig, men en marginal på 0,5 sekunder så hade jag även där en klubbkompis, Anna Magnusson. Sjukt bra laginsatts från vår sida måste jag säga!

Imorgon blir det senior-stafett för vår del och sedan blir det ytterligare en individuell tävling på söndag, en jaktstart uti från dagens resultat. Får se hur det går då, för då är det 4 skjutningar som gäller så jag har inte allt för stora förhoppningar om någon pallplats igen.


Ett bra avslut på säsongenNu är snart säsongen helt slut, i helgen som gått avslutades Scandic Cup uppe i Gällivare med de tre sista deltävlingarna. I fredags så körde vi en skatesprint på kvällen och på lördag var det en prolog på 2,5km i skate som kördes. Den prologen skulle skapa startlistan till gårdagens jaktstart i 10km klassiskt. Det har varit en framgångsrik helg för mig, i fredags åkte jag mig till en andra plats i sprinten där Jonna var helt oslagbar och bara flög ifrån oss andra med sin otroligt fina skateteknik. På lördagen så slutade jag på en femteplats 6 sekunder upp till pallen och 14 sekunder upp till Jonna som även denna dag vann i den fria stilen. Igår skulle det bli min dag, 10km klassiskt och med en otroligt härlig startposition, en startposition i riktigt jaktläge. I mål var jag först över mållinjen och det dröjde hela 28 sekunder efter min målgång innan Jonna gled in som tvåa.


I och med helgens insatts kunde jag vinna den totala cupen, tvåa blev Jonna och trea Isabell.

Det har varit en tuff helg
med tävlingsstarter sent på eftermiddagarna och timmar borttappade under nätterna. Sprinten som var på fredagen visste jag att Jonna skulle bli svårslagen i, redan i höstas visade hon att Dundrets sprintbana passar henne perfekt då hon vann över oss andra i överlägsen stil. Min resa till andraplatsen var lite blandad. I prologen så kände jag mig ganska seg och trött, hade ändå fjärde bästa tid, en placering som jag även hade under JSM sprinten där jag i finalen vann. Även i kvarten var det segt, men i semin vakande jag till lite mer och kunde på en andra plats i det heatet ta mig till en A-final. I finalen så var det fullt ös från start, jag låg på en fjärdeplats högst upp i den första backen, men jag visste sedan tidigare att det var fördel att ligga bakom när utförlöpan började och att vara bakom i den svåra, snäva kurvan innan sista backen inte var någon nackdel. Jackline som låg som andra tjej in i kurvan hade otur och gjorde ett lätt fall som gjorde att hon tappade fart och position och redan där plockade jag en placering, sedan var det en sista backe som återstod där jag var mycket stark på treans växel och tog mig upp till en andraplats som höll ända in över mållinjen. Jag är riktigt nöjd med den placeringen, känner att jag inte hade kunnat göra så mycket mer i dag då det var Jonna som fick kliva övers på pallen.

I lördagens prolog var mitt enda mål att vara så lite så möjligt efter Jonna i mål då startlistan i gårdagens jaktstart baserades på dennes resultat. Det gick ju helt okej, slutade med att jag blev distanserad med 14 sekunder utav Jonna och la mig på en femteplats i resultatlistan. Givetvis så hade jag vilja kliva upp på pallen, men som sagt det viktigaste för mig var att avståndet till Jonna inte blev större. Till gårdagens jaktstart var jag laddad till tusen då jag visste att det fanns alla möjligheter i världen för mig att sluta säsongen på ett härligt sätt, det vill säga en seger. Jag var offensiv redan från start och det fick dom andra erfara då jag redan efter 600meter var i kapp Jackline och Isabell som startade 6 sekunder före mig. Jonna fick åka 1,5km själv, sedan fick hon sällskap av mig i spåret. Jag och Jonna höll ihop nästan ett helt varv på den tuffa 5km banan, men när en av de många långa stigningarna började så ökade jag lite på farten och Jonna fick släppa. En skön känsla kan jag meddela, kände att jag hade stor koll under loppet då Jonna var nära på att släppa ett par gånger tidigare(det var min känsla i alla fall). I mål var det min tur att distansera henne och i detta lopp blev det med 28 sekunder. Min tid från detta lopp hade räckt till en sjätte tid i D21 och seger i D19-20. Givetvis handlar det om olika lopp då det är masstart/jaktstart, men roligt ändå.

Det känns som att detta med tuffa banor och klassisk stil passar mig riktigt bra, det är i skatetekniken som jag har en del att jobba på. Jag tror att det är bra för mig och Jonna att vi har varandra att kampas mot, vi är varandras motsattser i de olika teknikerna, men detta kanske gör att vi båda kommer att kunna utvecklas i våra svagare stilar?


Nya JSM medaljer

Idag har det varit den sista tävlingen under detta JSM, stafetterna avlutade en roligt tävlingsvecka. Jag åkte i lag med Maria Sundström och Caroline Lundgren, ett starkt lag som redan innan start såg ut att kunna vara med och tampas om medaljerna. Jag åkte sista sträckan för strömnäs-laget och fick gå ut 20 sekunder efter en tätduo som bestod av Offerdals Lisa Dahl och Ulricehamns Maja Falk. Det var lite för stort avstånd för mig fram, plockade ett par sekunder under första delen av banan, men när det närmade sig spurt så drog dom i från lite igen. Kunde ändå vinna min sträcka med 1 sekund, så det var ju roligt i alla fall. Ännu roligare var ju att det räckte ända till medalj för oss, då jag även höll i från bakom jagande Sara Nordstrand från Graninge. Brons idag alltså!Igår avgjordes dubbeljakts tävlingarna ute på Borås skidstadion i ett riktigt blötföre. Vi damer åkte 5 + 5 kilometer och startade som vanligt med klassiskt. Jag och Jonna kunde ganska snabbt haka av dom andra och när hon även hängde med in till skidbytet så skulle det bli en kamp mellan henne och mig på dom avslutade 5 kilometrarna i skate. Vi hängde ihop tills det var runt 1,5km kvar och två tuffa backar efter varandra, då gjorde hon en ordentlig fartökning. Jag försökte givetvis att haka på, men krafterna för det fanns inte. Bakåt var det en stor lucka så silvermedaljen kunde jag lätt hålla undan till. Grymt kul att vinna min tredje individuella medalj!

Vilket mästerskap jag har haft, 4 medljer av 4 möjliga.
Ett guld, två silver och ett brons. En helt klart godkänd insatts! Är givetvis jätte glad över att ha gjort ett sådant otroligt bra JSM, det trodde jag verkligen inte innan även om jag visste chanserna fanns. Nästa tävling jag ser fram emot är cup-avslutningen i Gällivare som går om två helger. Då hoppas jag på att kunna säkra segern i den totala cupen, just nu ser det riktigt bra ut för mig del då jag har 4 stycken segrar och en andra plats.

 


JSM-guld i sprintIdag har det varit en fantastisk dag för min del i skidspåret,
det blev inget mindre än ett JSM guld för mig. Detta är mitt andra guld i min karriär och förhoppningsvis så kommer det bli fler. Förra gången det blev guld var det klassiskt samma som idag, men då var det 5km som gällde och idag var det sprint. Vi haft blandade förhållanden, på morgonen när prologerna gick så fanns det knapp några spår. Under natten så hade det fallit en hel det nysnö som ställde till det för oss i spåret. Men till dess att finalerna drog igång så hade dom dragit om spåren med pistmaskinen så då hade vi betydligt bättre spår att åka i. Idag var det klister som gällde som fäste under skidorna och vallningen skötte Lasse Johnsson åt mig. Så ett stort tack till honom, för jag hade kanonskidor under hela dagen och framför allt i semi- och A-finalen.

Hur var loppen och hur kändes kroppen? Ja det är frågan. Har känt mig förvånansvärt pigg under hela dagen, kroppen har återhämtat sig bra mellan heaten så det var ett styrkebesked. I prologen hade jag 4:e tid, kanske inte riktigt vad jag hade räknat med, men dom dåliga spåren gjorde att jag inte riktigt fick ut min stora åkning och att starta först är alltid lite speciellt, man har ingen riktigt att fästa blicken på. Efter dryga två timmars vila så drog kvartsfinalerna igång, jag gick i andra heatet och kunde på ett relativt lätt sätt vinna den. I semifinalen fick jag möta formstarka Jonna, hon vann strax före mig och vi hade en ganska rejäl lucka bakåt. Till finalen visste jag att Jonna skulle vara otroligt stark då hon hade visat sådan styrka i dom tidigare heaten, men jag visste även att jag själv var pigg och kände mig mycket stark. Starten gick och Jonna som var snabbast ut tog täten och hack i häl var jag. Upp för den första långa backen ångade vi på tätt bredvid varandra. Avgörandet kom i den sista knicksen innan upploppet där jag kunde diagonala förbi Jonna och sedan staka mig i mål som etta. Det var en så otroligt skön känsla att vinna och på tredje plats hade vi åter igen Jackline som visade att hon blivit otroligt mycket starkare i den klassiska stilen. Två från Sollefteå på pallen igen, grymt! Och inte helt oväntat blev det ett till guld för Sollefteå skidgymnasium då Evelina Settlin vann dom äldre damernas final. Nu är vi på G, 6 stycken medaljer så här långt har vårt skidgym. samlat ihop. Klubben har samlat ihop 3 stycken, då Martin Bergström tog silver idag.

Imorgon är det vilodag och då kommer vi roa oss med lite shopping. Efter dessa två tävlingar har jag vunnit presentkort på både Gina Tricot och Intersport, så har lite att handla för.


JSM-silver 5km SkateIdag började JSM-tävlingarna med ett distanslopp i skate,
vi tjejer åkte 5km och killarna fick köra dubbelt så långt. Jag är nöjd med min inledning av årets JSM då det idag blev ett silver. Super Jonna vann och henne fanns det inte mycket att göra åt. Precis bakom mig hade jag min kära vän Jackline, så det var extra roligt när vi var två från Sollefteå på pallen. Vi haft fina förhållanden och snabbt före har det varit, banan tog inte längre än 12,42 för mig. Tack vara det snabba föret och den relativt lätta banan har det varit många hårda sekundstrider och en av dom tajtaste var mellan mig och Jackie. Oss emellan skilde det bara 0,5 sekunder. Jag gjorde en stark avslutning i den sista långa backen där jag kunde plocka ikapp avståndet jag hade fram till silvret, fick höra efteråt att Jackie hade legat 5-10 sekunder före mig när det var runt 1 kilometer kvar till mål. Jonna var dock helt överlägsen och det hade hon även varit i den äldre klassen.

Imorgon kommer det troligen bli ännu fler hårda strider då det står sprint på schemat. Till min fördel så är det i klassisk stil imorgon, så det ser jag verkligen fram emot.


JSM i Borås

Nu har jag varit hemma i Sverige en vecka, men han bara vara i Sollefteå i tre dagar innan jag åkte buss hem till Piteå. Där han jag inte stanna nå längre, men en mysig helg fick jag hemma hos pojkvännen i alla fall. Värde full tid var det, det var så länge sedan vi träffades sist, jag har ju varit på resande fot ett bra tag nu. Nu befinner jag mig nere i den söndra delen av vårt avlånga land i en stad vid namn Borås. Imorgon drar JSM igång här och första distans är 5km i fristil, på torsdag fortsätter mästerskapet med en klassisk sprint innan det blir vilodag på fredag. Till helgen åker vi dubbeljakt och stafetter. Idag har jag varit ut och testat banorna och till min förvåning så var det riktigt fina spår. Här nere finns det inte en enda snöflinga så spåren består enbart av konstsnö, men trotts det kommer vi nog få åka i riktigt fina förhållanden.
 


Jag och Ajax under SM i Boden 2009Som uppladdning inför dessa tävlingar körde jag ett pass draghund i söndags. Det var som på gamla goda tider, vi hade samlats ett helt gäng i Hemmingsmark för att race runt spåret med våra hundar. Innan jag började skidgymnasiet tränade och tävlade jag en hel del med hund, men ju äldre jag blev ju mer avtog draghundskörningen då jag satsade mer på enbart skidåkning. Under dom åren jag tävlade i drag deltog jag i 3st SM och hela 5 st medaljer har jag tagit, dock inget guld. Var som närmast 3 sekunder från guld 2008 i Kramfors. Men som sagt, i söndags var jag ute och körde drag och det var otroligt roligt. Har saknat det otroligt mycket, det är så himla roligt att få samarbeta med hunden och samtidigt få åka skidor riktigt snabbt. Hade gärna tävlat SM i draghund både ifjol och i år med båda gångerna har det krockat med JSM.