Welcome to the candyshop

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Rebecka Lindvall  Utrustning: Nikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G & reflexskärm silver

Måste tillägga att den här tjej är en riktigt duktig modell; Glad, sprallig och har många egna roliga poser. Hon får ett stort plus i kanten. En sak till; Det kommer många fler bilder från den här fotograferingen, så tittar gärna in fler gånger.


Fotoprojekt - Färgstarka porträtt

Igår fick ni se två bilder från gårdagens fotoprojekt, någon hade även önskat att få se studion som vi fotograferar i så här nedanför finns två bilder. Som ni ser är det ingen direkt superbra studio, men det fungerar hyfsat bra. Till höger i bilden ser ni ett stativ som håller upp en reflexskärm utan reflexen på (transparent, vit) bakom den står en stark lampa som ger huvudljuset. Har använt transparent för inte få så direkt skarpt ljus. Sedan till vänster har jag hängt upp själva reflexdelen av reflexskärmen, den reflekterar då ljuset som kommer från den starka lampan. Har även en extra lampa med svagt ljus för att jämna ut ljuset från den starka. Bakgrunden ser ni är väldigt dålig, två bitar tyg som vi har skarvat ihop. Vi ville inte ha svart bakgrund till godis-temat så det fick det bli lite skarvar här och var.

Igår var då första gången vi skulle fotografera vårt fotoprojekt som ska gå under temat Färgstarka porträtt. Vi hade planerat långt innan att godis skulle vara vårt första tema i temat Färgstarka porträtt. Förberedelserna har pågått hela veckan, in köp av smink och godis har varit det viktigaste. Själv ville jag helst bara vara fotograf, men eftersom ett krav från vår bildlärare är att alla ska vara lika delaktiga så blev jag också tvungen att stå som modell. Det var bara en JÄTTE liten stund i slutet som jag var modell, fotograferade Julia, Rebecka och Jennifer helt klar innan jag själv ställde mig framför kameran. Jag måste säga att sminket och hår fixandet var nog det roligaste med den har fotograferingen, att ta lite extra färg som man i vanliga fall inte skulle göra gjorde allt mycket roligare.


Lollipop

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Jennifer Bergström  Utrustning: Nikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G & reflexskärm silver


Rainbow colorsEn bild från då jag testade att fotografera vatten på CD-skivor. Ett "klassiskt" foto skulle jag villa säga, det är många som har tagit denna idé, men måste säga att idén är riktigt roligt :-)


In the center of the blue

Ni som följer min blogg dagligen borde ha lagt märke till att dom inlägg som kommer upp här på bloggen kommer oftast upp lite senare på kvällarna. Detta beror på först och främst på att jag förståss går skola på dagtid, men sedan när jag kommer hem från skolan har jag ofta/alltid läxa att göra. Jag måste nämligen göra läxorna så fort jag kommer hem för direkt efter middagen så är det träning och efter den så brukar jag sätta mig ner och skriva ett inlägg eller två här på bloggen. Jag hoppas ni är nöjda med den uppdatering som blir, för mer hinner jag inte med :-)

Här nere ser ni mig på bild för ovanlighetens skull. Testade att fotografera i spegeln när jag hade fått hem min första vinst i en fototävling, en Pop-up flash diffusor.


Emil Jönsson - lördagens sprint
Två frågor som har dykt upp

Fina bilder som vanligt! men hur lyckas du få sådana blänkande och fina ögon på varje bild? :) redigerar du det så, eller hur gör du? :p
Svar: Ja, jag redigerar mina bilder och där med ögonen i bilden också, men det är inte så att jag lägger till något blänk eller så. Vad jag gör med bilden i stora drag är att ljusa upp den om det behövs, förstärker kontraster och justerar färgerna. Ögonen får också en liten extra fin putts med att ljusa upp dom i ett eget lager och förstärka kontrasterna. Jag lägger inte till någon färg för att tex. få ögonen blåare eller något liknande.

Snygga bilder! :D Kan du inte visa hur du har gjort studion? :) (frågan kom från det här inlägget)
Svar: Studion som jag "pratar" om i det fallet finns på min skola och är ett hemmabygge, så om ni vill se den så ska jag använda den på fredag så då kan jag visa några behind the scens bilder från fotograferingen so vi kommer att ha i "studion".


I hemmabyggd studio

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Rebecka Lindvall  Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4


Grattis Magda

... du är Piteås stolthet! Magdalena Pajala heter svenska mästarinnan i längdskidåkning sprint, hon kommer från Piteå och tävlar för klubben Piteå Elit.

När starten gick på damernas final trodde nog ingen att Magdalena Pajala skulle spurta in som segrare och vinna SM-guld i sprint. Efter den tunga delen av banan var det fyra tjejer som uppradade på ett led kom in glidandes in på stadion, i täten låg Charlotte Kalla och strax där bakom låg hemma hoppet Magdalena Pajala. I sista kurvan innan det tunga upploppet är det tajt, men alla tar sig runt utan någon incident. Väl inne på upploppet är det Magda och Charlotte som tar varsitt spår bredvid varandra och stakar frenetiskt för att vara den första som korsar mållinjen. Publiken på läktaren vrålar och med storkraft tar sig Magda sakta om Charlotte och blir den som passerar mållinjen först av dom alla. Ett SM-guld stod klart för henne, ett seger skrik var inte långt borta och som hon själv sa i direktsänd tv "CRAZY BANANAS"

Dubbeljakt 30km


På bild ser ni(överst):
Marcus Hellner
Marcus Hellner & Emil Jönsson
Emil Jönsson
Daniel Rickardsson & Anders Södergren


Jag hade lovat att berätta om den små roliga händelsen vid målgång för herrarna:
Med flåset i halsen smyger jag lite diskret in under staketet och hamnar på sidan om där pressen står. Det är flera fotografer från olika tidningar som har radat upp sig framför målgång för att fånga vinnaren Marcus Hellner på bild. Jag tittar först och främst på deras kameror och till min glädje håller dom flesta en eller till och med två Nikon kameror i händerna och det är inga dåliga kameror. Nikon D300 var den billigaste modellen jag såg och det dyraste var nog D3 som de flesta hade och där stod jag med min lilla D60. Under torsdagen var det många skolklasser som hade tagit sig till Vallsberget för att se SM-tävlingarna och till min förvåning är det två ungdomar som har kommit in till detta område där pressen står. När det inte är länge kvar tills att vinnaren ska komma i mål säger jag till de två ungdomarna "Visst flyttar ni på er om pressen behöver plats?" och min tanke var förståss inte att jag skulle gå och ställa mig där, jag hade tänkt stå lite så där bakom och på sidan om för att inte vara i vägen för de riktiga fotograferna. När jag ställer den frågan till de två som står där så vänder sig en av fotograferna om mot mig och säger "Men du ska ju också ha plats, du är ju också 'press'" och just i den sekunden som han sa det skulle ni ha sett mitt ansiktsuttryck. Från först en förvånad min till ett stort leende över mina läppar, oj så glad jag blev. Självklart tassade jag fram och ställde mig bredvid fotografen för att själv också kunna fånga Marcus målgång.


Skid-SM 2010

Som ni antagligen har laggt märke till så har uppdateringen här på bloggen trappat ner en aning de två senaste dagarna, detta beror på att Skid-SM för seniorer har dragit igång på Vallsberget har i Piteå. Detta tycker jag är riktigt roligt att ha här, att få se alla i sveriges skidelit är alltid roligt. Några av dom som åker hä i Piteå under SM:et är Charlotte Kalla(det borde alla veta vem det är), Marcus Hellner, Anna Haag med flera. Om jag hade varit något år äldre hade nog också jag ställt upp på dessa tävlingar, alltid roligt med hemma SM(inte för att jag har åkt något, men kan tänka mig).

Har självfallet fotograferat idag, men hinner inte få in bilderna på bloggen idag. Har läxa som väntar på att bli läst, det blir skola imorgon och sedan ut i skidspåret igen. I samband med att ajg lägger upp bilderna från skidtävlingen kommer jag berätta en roligt sak som inträffade idag när jag skulle fotografera målgången, men det får ni veta då.


Kläderna jag trivs i

Fotograf: Matilda Holmqvist
Modell: Sofia Henriksson (jag)  Utrustning: Nikon D200, Nikkor AF-S 50/1.4 G


Crystal blue


Hade tänkt att låta bli ett fotografera vatten på en CD-skiva, men jag kunde inte låta bli. Jag gillar egentligen inte att "göra som alla andra", men jag måste med ge att det var ganska roligt att testa på. Resultatet av mitt försök ser du här ovanför.

Tema kärlek - final

Jag har kommit till final i Linns fototävling, det vore guld om du ville rösta på mig. Gå till röstningen genom att klicka här.


Tack till alla er som har röstat

Fick en glad överraskning nu när jag loggade in på bloggen, i en kommentar från Emma står det att jag har vunnit hennes fototävling. Vinnsten är en pop-up flash diffuser och den kommer säker komma till användning vid inomhus fotografering. Kommer senare idag bjud på tre härliga bilder, så kom gärna tillbaka.


Så här ser det ut på Emmas blogg just nu.


Finalist nummer 4

Jag har kommit till final i Carolines fototävling, klicka här eller på bilden för att komma till röstningen.


Tema Kärlek

Jag deltar i en fototävling hos Linn Hansson, temat är kärlek. Vinnaren i tävlingen kommer få ett skylight filter från tvspelsweb.se. Vill du också vara med? Klicka då här.

Sofia Henriksson, 15år


Tack alla läsare


Jag måste säga tack så jätte mycket för alla ni som följer min blogg, det var jätte roligt att se denna händelse när jag loggade in på morgonen. Slängde även in två utklipp från två olika bilder som kommer att dyka upp på bloggen på kanske någon dag eller så. Jag vill att så många som möjligt ska tycka om min blogg och därför tänkte jag fråga er, vad vill ni se mer av? Är det tips i photoshop, tips inom fotografering, fler bilder inom hundar, natur, människor m.m.? Lämna en kommentar med ditt förslag så ska jag se vad jag kan fixa fram.
 


På väg bort


Jag är snart på väg till Älvsbyn
där det i dag hålls en skidtävling. 5km fristil är det jag ska åka och jag har tänkt att satsa allt. Skate(fristil) är inte min favorit stil, men det är mycket bra träning inför större tävlingar. Innan jag far bjuder jag på bilden här över, så njut av den tills jag kommer hem igen.

Utveckling inom hundfotografering

Här får ni se min utveckling inom hundfotografering. Utveckligen kanske inte har varit lika stor som inom porträtt, men det syns ändå en klar förbättring tycker i jag.


Datum: 31 januari 2009


Datum: 8 januari 2010


Tema: VinterNu deltar jag i Carolines fototävling som är i samarbete med tvspelsweb.se. Vinnaren i tävlingen får polarisationsfiltret. Vill du också vara med? Klicka då här.


Vote for me!

Nu mina kära läsare behöver jag eran hjälp, jag har nämligen gått till final i Emmas fototävling. Röstingen denna gång är en lite speciell, man har nämligen 10 röster per person och alla 10 får man lägga på en och samma person. Mitt bidrag nummer är 1 och det vore underbart om du ville lägga dina 10 röster på mig. Du röstar genom att kommentera det här inlägget och i kommentaren får du gäran skriva "Jag lägger alla mina 10 röster på nummer 1".


Utveckling inom (barn)porträtt

Det är nästan ett års mellan rum från att jag tog den första bilden i mars 2009 och den senaste bilden nu i måndags. Skillnad hoppas jag att ni ser, en stor utveckling har det ju blivit i mitt fotograferande. I samband med att jag lägger upp det här inlägget så måste jag fråga vad ni tycker om det här inlägget. Ska jag göra fler? Hade tänkt visa från olika kategorier tex. hundar, natur osv.


Datum: 4 mars 2009


Datum: 11 januari 2010


Din bästa bild från 2009

... måste säga att det är ett riktigt svårt val. Efter många om och men så valde jag med hjälp av Matilda, denna bild som är här nedanför. Varför skulle jag då välja ut mitt bästa foto från 2009? Jo, jag deltar nu i Emmas fototävling som är i sammarbete med Tvspelsweb. Vinnaren av tävlingen kommer att få en Pop-up Flash Diffuser. Vill du också vara med? Klicka då här.


A little angel

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Jonna Lindbäck  Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4 G


Grattis syster!Här kommer ett stort grattis till min syster Carolina som fyller 18-år idag, HIPP HIPP HURRA!


No title

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Isak Holmqvist  Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4 G


En gammal skönhet

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Elton  Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4 G


A lovely viewMy lovely cousin

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Linnéa Larsson  Utrustning: Nikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G


Svar på två frågor

Har fått två frågor här från två olika läsare som jag hade tänkt att besvara, det kanske är fler som undrar över detta. Frågorna har kommit upp genom mitt inlägg om skidåkningen.

Hur tränar du när det inte är snö?
Under sommarhalvåret blir det ungefär lika mycket träning som under vintern, men träning är förståss inte skidor på snö. När snön har tinat bort så brukar jag köra mycket löpning i olika former, allt från långa lugna pass till intervaller på stig, myrlöpning och orientering. Jag åker även rullskidor i både skate form och klassisk, ibland cyklar jag även. Ja, jag gör det mesta som går att göra.

Men har man träningar i sin klubb, nä det har man inte va? Men hur går det till?

Om du åker i en klubb som har aktiva medlemmar så tränar man självklart med dom andra i klubben som är i samma ålder. I min klubb finns det ganska många yngre åkare, men det är endast jag i min ålder och då har jag valt att träna med en annan klubb här i Piteå. Så nu tränar jag med ungdomarna som åker för Strömnäs GIF och själv åker jag för Storfors SK, det fungerar jätte bra. I min grupp är det ungdomar födda 1994-1997, så det är ett ganska stor spann för att kunna träna lika. Vi äldre(94:or, finns inga 95:or) är fyra personer som håller ihop under träningarna, jag och tre grabbar.

Hoppas ni förstår vad jag menar, annars är det bara att fråga mer! :-)


Det jag lever för

... är skidåkningen till största del. Det finns alltid runt om kring mig och det går inte en dag utan träning eller planering inför träning. Många undrar säkert då hur mycket tränar per vecka? Jag tränar ungefär 7 timmar i veckan (ca 5 dagar), sedan kan det såklart bli mindre en vecka och mer en annan. All träning är effektiv träning, alltså all tid man står och pratar räknas för det mesta bort. Som mest har jag tränat ungefär 10 timmar och 45 minuter på en vecka, så mycket blir det endast när jag är i väg på läger och liknande.

En ganska rolig sak är på hösten några veckor före snön kommer, brukar folk fråga mig "Har du nu börjat med träningen?", själv skulle jag vilja skratta. Börjat med träningen? Tjaa, jag började någon gång i mitten av maj, så ja, jag har börjat med träningen. Men det är klart att det inte är så lätt att veta för en som inte riktigt hänger med hur mycket tid man måste lägga ner för att hålla sig högt upp i resultatlistorna. Nu när säsongen har satt igång så blir det 1-2 tävlingar per helg, men nu i början har det varit lite trögt. Många tävlingar har blivit inställda antingen pga snöbrist eller kyla.

Det bästa med sporten är nog alla nya kompisar jag har träffat, om jag aldrig hade åkt skidor så hade jag inte känt dom. Sedan är ju träningen i sig väldigt roligt och läger är nog roligast, det är ju då man kan umgås med alla. Tävlingar är en annan sysselsättning som tar stor del av helgerna, då får man visa hur bra man är efter all träning och man träffar även alla kompisar igen som man inte träffar så ofta.

Låter inte allt detta ganska roligt? Vissa gånger är det jätte jobbigt att ta sig ut och träna, men man är så nöjd när man har gjort det. Som ni kanske redan har räknat ut så tar denna sport nästan all min fritid, men det är värt det till var enda öre. Både för att träffa nya kompisar och kroppen mår bra av det. Jag hoppas i framtiden att ni ska få se mig i landslaget och kunna följa mig på TV, men det är en dröm som jag måste kämpa hårt för att nå. Nu till hösten börjar jag skidgymnasium och där hoppas jag på att kunna utvecklas ännu mer.

Fotograf: Robert Granström, Västerbottens folkblad

 


colorful living

Fotograf: Sofia Henriksson (jag) Modell: Lisa Larsson & Carolina Henriksson
Utrustning: Nikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G + guld/silver reflexskärm


minus trettio grader


Vinterland i färg & svart/vitt

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Karlsson  Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4 G


Syskon kärlek

Fotograf: Sofia Henriksson(jag)
Modell: Matilda & Isak Holmqvist  Utrustning: Nikon D200, Nikkor AF 50/1.8 & Blixt Nikon SB-600


Me, myself and I

Fotograf: Carolina Henriksson  Redigering: Sofia H(jag)
Modell: Sofia Henriksson(jag)  Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4 G


Besök hos Matilda

Idag har det varit en trevlig dag, jag har nämligen varit på besök hos Matilda. Ni kan ju bara gissa vad vi gjorde hos henne, jo, det är klart vi fotograferade. Efter ett vi hade stoppat i oss lite lunch så lockade vi ut en av hennes små bröder. Isak som han heter var en duktig och väldigt söt modell, det var då inte första gången han ställde upp som modell. Här får du två bilder på den gulliga modellen Isak och om du tittar in fler gånger på min blogg så kommer du få se fler bilder av honom.


Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Isak Holmqvist  Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4 G


Freezing cold

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Plats: Tärnaby  Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4 G


Fruset land

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Plats: Tärnaby  Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp + stativ, Nikkor AF-S 50/1.4 G

Ny och fräsch look

Nu har jag fräschat upp bloggen en aning, tyvärr kom jag inte på någon ny modell till headern så det fick bli den "gamla vanliga". En ny modell på headern kommer troligen om någon vecka, det vill säga när jag kommer på en ny och har tid att göra. Mest nöjd blev jag nog ändå med menyn, hoppas ni förstår att ni ska klicka på "Kameraväskan" och "Min hemsida".

Hoppas ni för en fortsatt trevlig fredags kväll så här första dagen på året, för nu har jag inget mer att säga :-)Ps. Glömt inte att rösta på mig i Emma's fototävling, mitt bidrag är nummer 3


Fotoåret 2009Hoppas ni ser någon utveckling, för jag skulle vilja säga att den har varit stor. Om du inte ser någon utveckling så behöver du inte vara ledsen över det, detta var inte sista året jag fotograferade. Vi har framtiden framför oss.

Som ni säker la märke till när ni kollade på bilderna så är djur foto lite av min grej, speciellt hundar. Men denna fixerning vid djur har börjat släppa mer och mer, i slutet av 2009 fotade jag mycket natur och endel porträtt foton.