Inget varar för evigt

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Plats: Tärnaby  Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4 GImorgon kanske det kommer en sumering av fotoåret 2009 :-)

Gott nytt år!


Finalist nummer 3

Tänk om alla mina läsare skulle lägga en röst på mig, det skulle bli 54 röster och i denna tävling får man till och med rösta två gånger så det skulle alltså bli 108 röster. Det vore en dröm om ni röstade fram mig som vinnare, men rösta på den du tycker är bäst. Mitt nummer är 3 och jag skulle bli jätte glad om du tog dig tid(max 2min) att rösta på mitt bidrag. Klicka HÄR (eller på bilden nedan) för att komma till röstningen.


A frozen and quiet country

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Plats: Tärnaby  Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4 G
Bild i repris pga Fototävling


Emma håller i en tävling med temat "Din bästa vinterbild". Vinnaren i tävlingen får ett skylight filter från tvspelsweb.se

 


-27 graderÄntligen har jag någon ordentlig bild att visa.27 grader kallt och snön låg helt orörd vid vattnets kant,
allt detta lede till en perfekt foto-runda. Många vackra bilder lyckades jag fånga och nöjd över det var jag. Efter att jag traskat fram coh tillbaka med det lilla 50mm objektivet på så böt jag till 120-400mm för att fånga det lilla fångeln på bild, men detta ångrar jag stort. Jag gjorde allt som vanligt till dess att jag skulle byta plats på stativets snabbplatta från kameran(batterigreppet) till objektivets stativ stöd, men det orkade jag inte. Min tanke var "Några snabba bilder och sedan ska jag gå hem", -27 grader då orkade jag inte börja pillra lös skruven under plattan och sedan på med det igen på objektivet och det blev felsteget som jag nu ångrar. Den starka kylan tillsammans med det tunga objektivet knäckte sönder batterigreppet under till och i det ögonblicket kunde jag inte hålla tårarna borta. Visst, det är ju bara ett batterigrepp, men det är knappt en vecka gammalt. Ingen bra bild på fåglen blev det heller. Tur är att det fortfarande fungerar och jag ska nu se om jag kan fixa till skadan på ett snyggt sätt. Är det någon mer än jag som redan har lyckats ha sönder någon julklapp?


Left alone

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Oskar  Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4 G


Two wonderful dogs

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Ajax & Vilma   Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4 G
En blåsig vinterdag

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Utrustning: Nikon D60 + batterigrepp, Nikkor AF-S 50/1.4 G

no title


En dag utan fotografering, det känns faktiskt riktigt tråkigt att jag inte hann ut och fotografera något idag. Vill ju nu testa min nya reflexskärm och även fotografera med mitt batterigrepp. Måste säga att kameran känns mycket stadigare att hålla i när den har batterigreppet på. I morgon ska jag nog gå över till grannen, de har en jätte söt liten pojke och så skymtade jag en valp som skuttade runt på deras gård. Jag kan nästan lova att de två kommer bli väl fotograferade bara jag tar mig ut ur stugan.

Som jag tidigare har sagt så är jag uppe i Tärnaby nu, det är skönt att bara kunna slappa här i stugan. Fast det är klart att det inte bara blir att slappa, har varit och tränat idag och jag har även varit och kollat på en ny vinterjacka. Fick en jacka i julklapp, men det hade dålig passform och var för stor. Hittade en jacka idag, men den fanns tyvärr inte i min storlek.

Kom tillbaka i morgon för då kanske jag har någon ny bild att visa :-)

 


Endel av mina julklappar

I paketen under julgranen låg bland annat de här grejerna. Mamma och pappa överraskade mig verkligen med att ha köpt stativ + hållare för reflexskärmen i julklapp, det hade jag själv inte tänkt på. Shit vad glad jag blev när jag öppnade klapparna, mest glad blev jag när jag såg batterigreppet :-)


Belysningsstativet hör till reflexskärmshållaren

Vad fick du i julklapp?Jag önskar er alla en riktigt god jul

God jul på er alla, hoppas ni får en trevlig julafton med många fina paket och god julmat. 
 


Dan före dopparedan


Nu är det inte många timmar kvar till julafton och snön ligger nu där den ska. Imorgon så ska jag till kusinerna för att fira jul och så ska jag förståss se på Kalle Anka kl15.00. Annandag jul drar jag upp till stugan i Tärnaby för att ta det lugnt i några dagar innan det blir smällare och raketer.

Hoppas ni får en fortsatt trevlig dan före dopparedan!

 


Dan före dan före dopparedan

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Karlsson  Utrustning: Nikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G
Fly your own way

Fotograf: Sofia Henriksson(jag)  Utrsutning: Nikon D60, Sigma 120-400/4.5-5-6
En klar blå blick

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Isabell Hedström  Utrustning: Nikon D80, Nikkor AF-S 50/1.4 G

 


Tredje tävlingen, men fjärde advent

Tredje tävlingen avklarad - men inte något bättre resultat för det. Jag har varit till Lycksele idag och gjort min tredje tävling för säsongen och för er som missat vad det är för sport jag utövar så ska jag berätta att det är längdskidor. Tannberget där tävlingen hölls idag, är det riktigt tunga banor. Efter två varv runt 2,8km slingan fick jag nöja mig med en andra plats, hela 42,8sek efter vinnaren. Hmm, nu är det bara att öka med träningen så att jag är i toppform till USM.

Nu är det bara två dagar kvar till lov, det ska bli otroligt skönt att slippa skolan under några veckor. Jag sticker upp till stugan i Tärnaby dagen efter julafton, så vi får se hur mycket uppdatering det blir då. Jag kommer i alla fall ha kameran i högsta hugg och försöka fånga någon vacker vinter bild. Självklart kommer bilderna upp på bloggen när de är färdiga.

Ha en fortsatt trevlig fjärde advent, för nu ska jag dra mig från dator :-)


Med kärleken som räddning

Hans små fötter tassar fram över det kalla stengolvet i köket. Pyjamasbyxorna som är alldeles för långa släpas mot golvet och drar med sig dammråttorna som rullar runt i vågor. Hela huset ligger i ett totalt mörker. Det enda som ger ifrån sig en strimma ljus är ljuset som pressar sig ut genom vindsluckans smala öppning. Föräldrarna som ligger och sover i rummet bortanför köket skulle aldrig tillåta honom vara uppe så här sent på natten, men det är just därför han är vaken den här tiden. När bara han är vaken så slipper han allt buller, tjat och tjafs mellan mamman och pappan. Under dagtid brukar han sitta i hopkurad i sin säng och hålla kudden tajt mot huvudet, men slamret från skåpdörrar som smälls igen tar sig lätt genom det tjocka dunlagret. Nu är det så tyst att han till och med kan höra katten som tassar förbi, hans öron njuter av den stilla tystnaden som är under nätterna.

Pojken passerar genom köket och går vidare mot hålet i taket som går upp till vinden. Han dras mot ljuset som strålar ut genom springan. Mitt i ett steg stannar han till, det är ett ljud från en vinande vind som når hans öra. Nyfikenheten av att få veta var ljuset och ljudet kommer ifrån gör att han går vidare. Katten som nyligen gick förbi honom har nu kommit tillbaka och går nu vid hans sida. Han hör kattens djupa spinnande och vinden som viner bakom vindluckan som ligger och vibrerar. Pojken lägger handen på det första trappsteget och en kall rysning drar genom hans kropp. Trappsteget som är gjort av trä har fått en tunn ishinna av kylan som väller ner från vinden. Han drar sig med ett ryck upp på första trappsteget och fortsätter upp mot vindens öppning. I samma ögonblick som han öppnar luckan till hålet i taket så rusar katten i full fart upp på vinden och försvinner bort i mörkret. Pojken följer efter katten upp på vinden i ren nyfikenhet. Väl uppe tittar hans sig omkring, men det enda han kan se är kläder som hänger över allt som i ett stort hav. Han börjar gå mot det håll han såg katten springa, han blir tvungen att skyffla undan kläderna som hänger i vägen och än har han ingen sikt framåt. Han fortsätter längre och längre in skogen av kläder. Han hör fortfarande ljudet av den vinande vinden och följer ljuset som strålar fram bakom klädmassorna. När han äntligen skymtar ett slut känner han hur kall snö kyler under hans fötter och ser en rasande snöstorm som sveper fram i landet bortanför vinden. Han tar sig ner på knä och där hittar han ett par alldeles för stora kängor som han drar på sig. Innan han går ut i den starka blåsten river han ner en skinnkappa att svepa om sig.

Väl ute i den bitande vinden tar han sig sakta fram genom att plumsa i den djupa snön. Pojkens enda tanke är ”Om detta är en mardröm så är det ändå bättre än den verklighet jag just kom ifrån” och det var det enda som fick honom att fortsätta framåt genom den iskalla snöstormen. För varje steg kände han hur benen tappade mer och mer ork, snart skulle han inte orka längre. Att lägga sig ner i snön som ett litet hjälplöst barn var hans enda utväg.

Där i den kalla snön och med en alldeles för stor kappa om sig ligger pojken och kisar för att försöka se något. Det enda han kan se är yrande snö i oändlighet. Han inser att det inte är någon idé ett anstränga ögonen för ingenting, så han sluter dem och ligger istället helt orörlig och lyssnar efter något ljud förutom den vinande vinden. Länge ligger han där, för varje minut blir hans lilla beniga kropp kallare och kallare och han känner hur orken att hålla sig vaken sakta men säkert börjar tina bort. Pojken glider in i sina tankar, men innan han helt försvinner bort till drömmarnas land hör han det välbekanta spinnandet från katten. Han öppnar ögonen med ett ryck och ser en flicka stå bredvid hans katt. Flickans ögon är så snälla och blå, hennes nötbruna hår slingrar sig ner för hennes axlar i riktiga korkskruvar. Hans ögon byter riktning och tittar på katten. Den ser inte ut som den gjort tidigare, katten har blivit mycket större i det här underliga landet. Manken når ända upp till pojkens höft, men han vet att det är rätt katt, det ser han i de underbara och kloka ögonen. Flickan tar ett steg fram mot honom och greppar hans arm med sin lilla hand. Pojken känner hur värme ringlar sig ut i hans kropp när flickan vidrör honom, han känner också hur ny kraft sprider sig ut till alla muskler. Han reser sig upp med hjälp av flickan, hans blick skannar av hennes ansikte, men fastnar vid hennes vackra blå ögon. Han ser att hon också tittar honom rak i ögonen och de kan inte släppa varandras blickar. När han ser på henne glömmer han av allt runt omkring, han lägger inte märke till att snöstormen har lugnat sig och att flingorna nu faller harmoniskt ner mot marken.

Katten bryter deras koncentration på varandra, med att jama ljudligt och pressar sig samtidigt i mellan de två kropparna. Pojken drar sin hand genom den mörkbruna lurviga pälsen, sedan borrar han ner sitt ansikte och tar ett djupt andetag för att fånga kattens välbekanta doft. När han sedan lyfter sin blick ser han att flickan har förflyttat sig och står nu på andra sidan om katten. Hon håller ett stadigt grepp om den långhåriga pälsen, pojken tar då också tag i en hårtest. När katten känner att både flickan och pojken håller sig fast vid dens päls börjar den leda de två barnen åt det håll den och flickan tidigare kom ifrån.

Pojken ser framför sig hur en mörk skog av kläder kommer närmare, men katten går med bestämda steg vidare så han följer bara efter. När mörkret lägger sig över dem så måste pojken släppa greppet om katten för att kunna fösa undan kläderna som hänger för deras väg. I samma ögonblick som han lättar på greppet till kattens päls kilar katten i hög fart bort under kläderna som hänger snyggt uppradade. Han fortsätter djupare in i skogens mörker, men nu känner han sig osäker vart han ska gå. Han börjar flacka för tvivlat med blicken, men då hör han en ljuvlig röst bakom sin rygg ”Fortsätt framåt vi är snart nere” Pojken förstår inte riktigt vad flickan menar med ’nere’, men han litar fullständigt på hennes ord. I skogens ände lyser ett ljus, ett ljus som leder ner för en mossbevuxen trapp. När pojken tar första steget ner mot ljuset känner han hur fästet under hans fot släpper. Han är på väg att falla med en duns ner på marken, men i sista sekund känner han hur en hand glider in under hans arm som gör att han kan ställa sig på benen igen. Han vänder sig om för att möta flickans blick, men det är inte den han möter. Det som han möter bakom sin rygg är mammans kärleksfulla blick. Han tittar rakt in i hennes klarblåa ögon och där kan han läsa att hon älskar honom.


En novell skriven av mig :-)


En skönhet i vinterkylan

Fotograf: Sofia Henriksson (jag)
Modell: Isabell Hedström  Utrustning: Nikon D80, Nikkor AF-S 50/1.4 GPs. Glöm inte att rösta på mig i Helenas fototävling, nummer 4.


Den där känslan

Matilda håller just nu i en fototävling i samarbete med tvspelsweb, du hittar tävlingen HÄR.

Känsla: HöjdskräckVote for me

Jag har kommit till final i Helenas fototävling, det vore guld om du ville rösta på mitt bidrag som är nummer 4. Klicka på bilden för att komma till röstningen


A beauty in front of the camera 2

Fotograf: Sofia Henriksson(jag)
Modell: Isabell Hedström  Utrustning: Nikon D80, Nikkor AF-S 50/1.4 GHar bildbrist nu, så här kommer en till bild från fotograferingen med Isabell :-)


Finalist nummer åtta

Nummer 8 är mitt bidrag, en röst från dig skulle göra mig glad! Klicka på bilden för att komma till röstningen.
Vintern har laggt sig över oss

Fotograf: Sofia Henriksson(jag)
Modell: Karlsson  Utrustning: Nikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G

 


Tävling hos Helena

Ännu en fototävling, denna gång är det Helena Avermark som håller i den. Vinnaren i tävlingen får ett close-up +10 filter i VALFRI storlek från tvspelsweb. Vill du också vara med? Klicka då HÄR.

Sofia Henriksson, 15år
Tävling hos Carolina

Nu är det en fototävling hos Carolina Lundström och temat är din bästa bild. Vinnaren i tävlingen kommer att vinna en reflexskärm från tvspelsweb.

Sofia Henriksson, 15årA beauty in front of the camera

Fotograf: Sofia Henriksson(jag)
Modell: Isabell Hedström  Utrustning: Nikon D80, Nikkor AF-S 50/1.4 G

 


En röst från dig vore inte fel

Ser ni, ser ni? Jag har kommit till final i Gilraen's fototävling, jag skulle bli JÄTTE glad om du ville rösta på mitt bidrag nummer 4. Du röstar genom att kommentera de HÄR inlägget och skriv så här "Jag röstar på nr 4". Du kan läsa här nedan hur röstningen går till.
A whole new world

Fotograf: Sofia Henriksson(jag)
Modell: Karlsson  Utrustning: Nikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G
In winter nature

Fotograf: Matilda Holmqvist
Modell: Sofia H(jag) & Karlsson  Utrsutning: Nikon D200, Nikkor AF 50/1.8 


Fototävling hos Gilraen

Nu är det en foto tävling hos Emma. Temat i tävlingen är vinter och man kan vinna en reflexskärm från tvspelsweb. Det vore inte helt fel att vinna en reflexskärm!
A bit too high up

Fotograf: Sofia Henriksson(jag)
Modell: Karlsson  Utrustning: Nikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G
Två bloggtips


www.myphoto.blogg.se det är adressen till mitt första blogg tips. Personen som driver denna blogg heter Matilda Holmqvist, hon är en 17-årig tjej som har fotografering som sitt största intresse. Om du låter Matilda hålla en kamera i sin hand kan hon framställa under eller tjaa, det blir i alla fall riktigt bra bilder som dyker upp på displayen. Hon är inte bara duktig på att fotografera, hon är även en riktigt trevlig kompis att umgås med. I hennes bildarkiv hittar du framför allt otroligt bra porträttfoton. Mitt tips till er läsare är att kolla in Matildas blogg och det gör du genom att klicka HÄR.
www.linafoto.blogg.se
 är adressen till mitt andra bloggtips, skaparen bakom denna blogg heter Lina Flodins och är en 16-årig tjej som är otroligt duktig på att fotografera. Jag känner inte Lina själv, men hon verkar vara en glad och trevlig tjej. Det enda som jag verkligen vet om henne är att hennes porträtt bilder är helt fantastiska. Mitt andra tips till er läsare är att gå och kolla in hennes blogg och det gör du genom att klicka HÄR.


En siluett med omtanke

Fotograf: Sofia Henriksson(jag)
Modell: Matilda Holmqvist & Karlsson Utrustning: Nikon D200, Nikkor AF-S 50/1.4 G
Winterland

Fotograf: Sofia Henriksson(jag)
Modell: Karlsson  Utrustning: Nikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G


I mörker är alla katter grå

Fotograf: Sofia Henriksson(jag)
Modell: Karlsson  Utrustning: Nikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G
5 December - En dag jag sent kommer att glömma

Vilken trevlig dag jag har haft. Matilda har varit hos mig under dagen och vi har självklart virrat runt med våra kameror ute i snön. Jag är så nöjd att jag har skaffat mig ett nytt objektiv, nu kan också jag fotografera under vinter när det ofta är halv mörk ute. Jag fick några hyfsat bra bilder idag, kanske någon riktigt bra bild. Vem vet, det är ju ni som ser bildarna som kan avgöra om dom är bra eller dåliga. Fast det är klart att även jag har åsikter om mina bilder. Jag kommer inte att visa så många bilder idag, utan det ska ju räcka hela veckan om jag inte hinner fotografera något till veckan när läxorna ska göras. Ni kan ju roa er med att kika på bilden här nedan som jag fotograferade idag och måste tillägga att den nya bilden på mig i menyn fotade Matilda idag, här kommer den och en till bild på mig i lite större format. Jag vet att jag ser stel ut på första bilden, ångrar nu att jag inte "spelade" mera. Aja, det får jag göra vid nästa fototillfälle. Hoppas ni får en fortsatt trevlig kväll!

Fotograf: Matilda Holmqvist
Modell: Sofia(jag) Utrustning: Nikon D200, Nikkor AF-S 50/1.4 G

  


Photographer

Fotograf: Sofia Henriksson(jag)
Modell: Matilda Holmqvist  Utrustning: Nikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G
Kärt barn har många namnFotograf: Sofia Henriksson(jag) Redigering: Matilda Holmqvist


Nu börjar det närma sig julafton


Nikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G


Tassar runt i snönNikon D60, Nikkor AF-S 50/1.4 G

Igår så plingade till på mobilen och på smset stod det att ett paket från fotokungen fanns att hämta ut på ica, snabbt var vi och hämtade ut det eftersom att jag visste att det var mitt nya objektiv. Har provat det en del idag, men jag har ännu inte fått någon pangbild. När jag har hunnit använda objektivet lite mer så ska jag göra en kort text om vad jag tycker om det :-)


En sommarfavoritInget objektiv kom idag, håller tummarna för att det kommer i morgon :)


Längtan efter det nya objektivet

Oj vad jag blir less på att sitta i min säng med so-boken i handen. Vi har Kina-prov på fredag och jag vill verkligen få ett bra betyg, alltså det högsta. Men nu har jag tagit mig lite tid för att skriva ett inlägg här på bloggen. Vet faktiskt inte riktigt vad jag ska skriva om, men jag kan väll säga att jag längtar riktigt mycket tills mitt nya objektiv kommer. För hoppnings vis kommer det redan i morgon, men annars ska det komma torsdag eller fredag. Jag kan lova er att många nya bilder kommer när jag fått testa det nya objektivet. Nej, men nu ska jag slänga in någon bild här och sedan ska jag hoppa i duschen.

Ps. Som jag har sagt tidigare så skulle jag bli jätte glad om ni ville rösta på mitt bidrag, Nummer 9 i Emmas fototävling.
Nu har snön lagt sig över frostenPs. Du skulle göra mig väldigt glad om du röstade på mig, Nummer 9 i Emmas fotoävling.